Tillbaka till Underhåll

Värme och Ventilation

Värme
Lägenheter värms med vattenburet radiatorsystem. Det är ett tvårörssystem med förgreningspunkt i vissa lägenheter i hall bakom lucka under trapp på bottenplan. I övriga lägenheter fördelas värmen med förgreningspunkt bakom lucka i trapphus. Radiatorer är försedda med termostatventil och dimensionerade efter lågtemperatursystem med max 55° C på ingående vatten.

Vattentemperaturen till radiatorsystemet är beroende av utetemperaturen och regleras centralt i undercentralen. När det är kallare utomhus ökar vattentemperaturen och när det är varmare sjunker den.

Med termostatventiler på radiatorn kan man själv reglera rumstemperaturen inom vissa gränser. Framförallt kan du sänka rumstemperaturen. Värmesystem och radiatorer är så inreglerade att man skall erhålla  +21° C i rummet. Naturligtvis kan det bli varmare, om du har tillskottsvärme i form av solsken, belysning, TV, spis mm, trots att termostaten har stängt av radiatorn. Tänk på att inte ha tunga gardiner eller möbler framför för då stänger givaren av sig, eftersom den uppnått 21°C i det trånga utrymmet.

OBS! Om man inte tätat fönster och fönsterdörrar ordentligt så drar det kallt och detta kan göra att man inte känner att det blir tillräckligt varmt. Detta löses lätt genom att köpa tätningslist på en affär och klistra dit denna mellan fönstren. Det kan även dra bakom socklar, speciellt i ytterhörn. Köp lite isolering och täta bakom sockeln och skruva tillbaks den igen på plats.

Ibland måste radiatorerna luftas och det är varje bostadsrättsinnehavares uppgift att göra detta. Här kan ni se hur msn gör

Lufta radiator

Ventilation
Friskluft som är filtrerad och uppvärmd blåses in via tilluftsdon i sovrum och vardagsrum. Det är dessa don som sitter vid taket och ser ut som en högtalare. Frånluften sugs ut i badrum och spiskåpa. Ventilationen är i drift dygnet runt och både tilluft- och frånluftfläktar sitter i värmeåtervinningsaggregat i kök.

Fläkt
Nya fläktar har nyligen satts in i samtliga lägenheter. Styrelsen har tagit ett beslut att vi två gånger om året kommer att byta filter i dessa. Detta pga att om man sätter filtret lite fel, så kan man förstöra hela fläkten samt att vi vill ha koll på att samtliga filter blir bytta. Man får absolut inte ta ut kontakten ur fläkten, förutom när man ska in och byta filter eller göra service på fläkten. Om man som lägenhetsinnehavare drar ur kontakten, så blir det ingen ventilation i lägenheten och lägenheten blir snabbt fuktig och kan orsaka mögelskador, samt att grannen får in oset i sin lägenhet.

Övriga dokument:
6- steg att tänka på med värmen
Lägenhetsinstruktioner Värme och Sanitet
Skötselanvisning köksfläkten RDKR
Värmeåtervinningsaggregat RDKR
Rengöring av värmeväxlare i fläkten