Tillbaka till Underhåll

Innerväggar, målning och tapet

Viktiga skötselråd – som håller en yta snygg länge

 1. Belasta inte en nymålad yta
  Var noga med att inte belasta en nymålad yta för tidigt. Det räcker inte att känna med handen att färgen är torr. Det tar ändå cirka tre veckor innan en nymålad yta är riktigt hård och vidhäftingen är bra. Vänta alltså med att ställa tillbaka blomkrukorna i fönsterkarmen och undvik att stöta emot hörn och lister.
 2. Rengör med milda medel
  Tvätta målade ytor med vanliga syntetiska tvättmedel (Typ diskmedel). Medlet får inte innehålla lösningsmedel eller ammoniak. Använd aldrig sprit eller starka organiska lösningsmedel (aceton, lacknafta, thinner etc) eftersom det löser upp latexfärger. De har även en mattande effekt på snickeri- och oljefärger.
 3. Tvätta nerifrån och upp
  Tvätta alltid en målad yta nerifrån och upp, så slipper du fläckar av rinnande smuts. Skölj med vatten och eftertorka med torr trasa. Ventilera!
 4. Tvätta ljummet
  Färgens livslängd ökar om ytan hålls ren. Tvätta därför av ytorna då och då. Tänk på att inte använda för hett vatten närd u tvättar en målad yta. Värmen kan mjuka upp färgytan och försvåra rengöringen.
 5. Tvätta även utomhus
  Utvändigt är det framförallt fönster som tar stryk. Därför är det bra om du i samband med fönsterputs även tvättar av snickerierna/träytorna/plåten för att ta bort damm, smuts och förhindra algbildning. Även på träfasader rekommenderar vi tvättning emellanåt.
 6. Undvik högtryckstvätt
  När du tvättar utvändigt: tänk på att inte använda högtryckstvätt med för högt tryck. Det finns risk för att vatten tränger in i skarvar, springor och spont.
 7. Vänta med att tvätta i våtutrymmen
  Handskas försiktigt med ytorna den första tiden efter nymålning. Ytan skall torka minst en vecka innan den tvättas med hett vatten. Ytor i våtutrymmen måste ibland rengöras från tvålrester, kalkavlagringar och dylikt. Använd kalklösande rengöringsmedel och mjuk borste. Skölj med vatten och ventilera. Stäng aldrig dörren helt till ett våtutrymme. Det är viktigt att fukten kan drivas ut.
 8. Ta bort fläckar på målade ytor
  Försök först ta bort fläcken med syntetiska tvättmedel (typ diskmedel). Går fläcken inte bort, prova med lacknafta. Nordsjö algtvätt, Beckers Alg- & Mögeltvätt och Klorin har en blekande effekt på vissa fläckar. Med utspädd ättiksyra kan du avlägsna rostfläckar.
 9. Tvätta tapeter
  Plastbehandlade papperstapeter tvättas vit behov med svamp och syntetiskt tvättmedel (typ diskmedel). Tvätta nerifrån och upp, skölj med svamp och rent vatten, eftertorka med torr trasa eller svamp. Limfärgstapeter kan dammsugas med mjuk borste.

 

Materialförteckning Måleri vid byggnation